Fblkcheck

Ben ik veilig?

Ben ik veilig? In principe als je ooit ergens op het Internet gegevens hebt ingevuld die hierna ergens online worden opgeslagen dan heb je altijd een risico dat deze gegevens per ongeluk of expres kunnen lekken naar derden. Dit kan gebeuren na een datalek wat is ontstaan in een programmeer fout of simpelweg door nalatig handelen van een software ontwikkelaar.

Meest voorkomende datalekken onstaan als mensen worden verleid om hun persoonsgegevens over te dragen aan een site wat zich voordoet als een legitiem ogende site denk aan een banksite, energiebedrijf site maar ook een prijsvraag win site van ikea of de AH.

Dit noemen we phishing oftewel vissen/hengelen naar persoonlijke informatie. Hiermee kunnen Internet criminelen de verzamelde gegevens misbruiken voor bijvoorbeeld identiteitsfraude te plegen, diefstal via je eigen bankrekening, whatsapp fraude of om je te spammen via email of telefoon. Met name oudere gebruikers kunnen vaker het slachtoffer worden van diefstal via een malafide callcenter. Die naar pincodes of andere gegevens vragen.

Wil je nog nagaan of jouw gegevens via een andere openbare datalek op straat zijn beland? Gebruik dan ook de site https://haveibeenpwned.com/ en zoek naar je email adressen die je op sociale media of andere sites hebt gebruikt.

Vertrouw niemand die je uit het niets belt, emailt of een bericht via je mobiel verstuurd!

Zeker als je gegevens online zijn gelekt dien je wat extra zorg te dragen als mensen je ongevraagd benaderen voor iets persoonlijks ook als het gaat om iemand die zich voordoet als een kennis, vriend of familielid.

Neem contact op voor meer informatie.

Terug naar hoofdpagina: Facebook Leak Check Nederland / België